Burgemeester Ravestein neemt afscheid.

10 januari 2022
Nog maar enkele dagen is ze burgemeester, dan legt ze haar ambtsketen af. Francisca Ravestein neemt woensdag in een bijzondere vergadering van de gemeenteraad afscheid. Een bijeenkomst die anders zal zijn dan ze eigenlijk graag had gewild, want door corona en de lockdown is er geen afscheidsreceptie, zijn er geen inwoners die haar de hand komen drukken en komen er geen collega-bestuurders langs uit de omliggende gemeenten.

“Ja, dat vind ik reuze jammer”, zegt ze in een uitgebreid afscheidsinterview met Pijnacker-Nootdorp Actueel. “Maar het kan en mag niet anders in deze tijd.”

Het afscheid van Ravestein als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp betekent ook het einde van een lange carrière in het openbaar bestuur. Ze begon, naast haar werk als fysiotherapeut, in 1980 als lid van de deelgemeenteraad Noord in Rotterdam, waar ze later zitting nam in het dagelijks bestuur. Vanaf 1988 was ze tien jaar lang gemeenteraadslid in Rotterdam, daarna een korte tijd wethouder in Renkum en plaatsvervangend burgemeester in Beverwijk, en aansluitend ruim zeven jaar burgemeester in het Friese Opsterland.

Nog één stap

In Friesland had ze het uitstekend naar haar zin, maar uiteindelijk trok het Westen toch weer. “Ik was rond de zestig en je weet: ik kan nog hooguit één stap zetten. Toen kwam Pijnacker-Nootdorp beschikbaar”, zegt ze in het interview. Een prachtige plek om haar laatste burgemeesterschap in te vullen. “Ik ben er trots op dat we een groene gemeente zijn en dat moeten we vooral blijven, zorgen dat niet ieder stukje wordt volgebouwd. Het is een hele fijne woonomgeving, groener en rustiger dan de steden. Daarom wil iedereen er ook zo graag wonen.”

Haar laatste dossiers zijn afgerond, in oktober wordt ze zeventig en het wordt tijd om de ambtsketen over te dragen, vindt ze. “Laat nu de nieuwe burgemeester er lekker zijn schouders onder zetten en zijn inkleuring geven aan het ambt. Ik denk dat ik daar gewoon heel rustig naar kan kijken vanuit mijn huis.”

De raadsvergadering waarin Ravestein afscheid neemt begint woensdag om 20 uur. Hier is de link te vinden naar de digitale registratie.

Met dank aan: Paul Houkes

Uit het Nieuws archief