Maatregelen bij Jeugdland.

06 augustus 2021
Jeugdland Pijnacker gaat dóór, maar wel met minder kinderen dan in eerdere jaren. Dat komt omdat er niet voldoende vrijwilligers zijn om het volledige aantal van 1300 deelnemers veilig te kunnen begeleiden. Het bestuur van het vakantiefestijn heeft daarom deze week besloten om de verkoop van weekkaarten stil te leggen. Tot nu toe waren er 900 verkocht.

Het stopzetten van de verkoop is een pijnlijk besluit, zegt voorzitter Henny Antonissen, maar vanwege de veiligheid kan het niet anders. “We houden vast aan één begeleider op tien kinderen, anders vinden we het niet verantwoord. De aanmelding van vrijwilligers valt tot nu toe tegen, dus we zijn wel gedwongen om het aantal kinderen te beperken. Maar we hebben nog een paar weken, dus als zich toch nog mensen aanmelden die willen begeleiden bij de verschillende activiteiten, dan brengen we de verkoop weer op gang.”

Het Jeugdlandbestuur heeft goed kunnen merken dat een aantal van de vrijwilligers die in eerdere jaren hun medewerking verleenden, nu wat aarzelend zijn. “Zeker mensen van mijn leeftijd zeggen met pijn in het hart: ik ga vanwege corona geen risico lopen. Dat begrijpen we natuurlijk heel goed.”

Survival
Het programma van de Pijnackerse vakantieweek, van 23 tot en met 27 augustus op sportpark De Groene Wijdte, is in grote lijnen hetzelfde als in andere jaren, maar er zijn wel wat aanpassingen. Zoals het er nu naar uitziet wordt de survival rond de Dobbeplas twijfelachtig. Om dat onderdeel in goede banen te kunnen begeleiden zijn zeker dertig vrijwilligers nodig en daarvoor hebben zich er tot nu toe nog maar vijf gemeld. Om het door te laten gaan moet er dus nog wel leiding bij. Verder is er ter afsluiting van de vakantieweek geen vreugdevuur. “We doen er vanwege corona de hele week van alles aan om te voorkomen dat er ouders op het Jeugdlandterrein komen. Dan kunnen we het echt niet maken om hen in de afsluiting wél toe te laten, zodat er veel mensen op een kluitje staan te kijken naar het vuur.”

Dat het covidvirus nog steeds een zorg is, is ook te merken aan de maatregelen die het bestuur heeft genomen rond het halen en brengen van kinderen. Mensen die de polsbandjes hebben gekocht die nodig zijn voor de dagtoegang, hebben een uitgebreide instructie met routebeschrijving gekregen voor het halen en brengen, het parkeren van fietsen, het afzetten per auto enzovoort. Op het Jeugdlandterrein worden ouders niet toegelaten.

1,5 meter
Ook voor de begeleiders gelden er dit jaar strenge maatregelen om besmetting te voorkomen. In tegenstelling tot de kinderen moeten de volwassenen anderhalve meter afstand houden. Elke ochtend is er voor aanvang een gezondheidscheck en er zijn zelftests beschikbaar voor als dat nodig is. Verder gaan verschillende onderlinge contacten, zoals de pizza-avond en het eindfeest voor de medewerkers, niet door. “Ja, dat vinden we ook jammer, maar het is nu even niet anders. Toch horen we van veel mensen van de leiding: wat fijn en gezellig dat Jeugdland dit jaar toch door kan gaan.”

Al met al is het door de maatregelen niet helemaal hetzelfde als in andere jaren, maar Jeugdland kan wél doorgaan. “Voor de 49e keer”, zegt Henny. “Volgend jaar hopen we weer helemaal als vanouds terug te zijn, dan voor de vijftigste keer.”

Wie zich alsnog wil aanmelden als begeleider tijdens Jeugdland is van harte welkom. Meer informatie is te vinden op deze webpagina.

De survival in en rond de Dobbeplas dreigt niet door te gaan. Daar zijn extra begeleiders voor nodig en die hebben zich niet gemeld. Maar dat kan nog in de komende weken!

Met dank aan: Paul Houkes