Positieve reacties op voedselkastje.

01 januari 2022
Een nieuw initiatief voor inwoners die te weinig geld hebben om boodschappen te kunnen halen en die het moeilijk vinden om hulp te vragen. De Pijnackerse Linda Huisman plaatste in de afgelopen dagen een kastje in haar voortuin in de Anna van Saksenstraat 47. Dat zette ze zaterdag vol met voedingswaren en verzorgingsartikelen.

Mensen die zich zorgen maken of ze wel voldoende eten in huis kunnen halen, kunnen daar anoniem en vrijwel ongezien iets uit halen. Het kastje is zo neergezet dat niet te zien is of iemand er wat boodschappen uithaalt of er juist wat voedingswaren bijplaatst.

Het idee van het voedselkastje zag Linda onlangs bij Hart van Nederland. Dat sprak haar erg aan. Door omstandigheden moest ze haar werk als vrijwilliger bij de Zonnebloem en de SWOP neerleggen, maar ze wilde toch graag iets blijven doen op dit gebied, meldt ze. “Ik heb dit jaar zelf ervaren hoe fijn het is als mensen je helpen en ik wil ook graag mensen helpen die het moeilijk hebben, wat ook niet altijd aan de buitenkant te zien is.”

Oproep
Na een oproep bij ‘Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt’ en op een eigen pagina die ze begon op Facebook kwamen er direct positieve reacties op haar initiatief. Iemand in Pijnacker stelde een geschikt kastje beschikbaar en anderen kwamen al met enkele tassen boodschappen brengen. Dat laatste is natuurlijk ook welkom. Mensen die wat boodschappen over hebben kunnen die in het kastje bijplaatsen of, als dat vol is, bij Linda afgeven. Geen groente of andere verse spullen natuurlijk in verband met bederf en ongedierte, maar verder is alles prima.

“Wat een mooi gebaar zeg. Ik zal zeker wat langs brengen”, meldde al meteen een bezoeker van de Facebookpagina. “Ik kom ook wat brengen!”, schreef een volgende en zo zijn er meer reacties. En zoals het met dit soort groepen op de sociale media gaat: als het balletje eenmaal gaat rollen, dan kan het ineens snel gaan.

Misbruik
Is Linda niet bang dat er ook mensen zijn die er misbruik van maken, die voedingswaren uit het kastje komen halen die ze best zelf kunnen betalen?

“Ja, maar dat is niet aan mij om daar over te oordelen. Helaas kun je dat toch niet helemaal tegenaan. Maar als ik naar anderen kijk die dit al langer doen, dan zeggen ze dat het ‘verlies’ niet opweegt tegen alle mensen die je wél helpt. En vandalisme, ja.. kan gebeuren, ik hoop het niet natuurlijk. Je moet wel héél slecht zijn om dit kastje te vernietigen. Hij zit in ieder geval stevig vast aan de schutting.”

Hier vind je de Facebookpagina over het initiatief