Wonen voor Jongeren met beperking.

07 oktober 2022
Tien ouders van jongeren met een verstandelijke beperking uit Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer en Berkel en Rodenrijs hebben het initiatief genomen voor een gezamenlijk woonproject. Dat zouden ze het liefst in Pijnacker-Nootdorp laten bouwen. De meest ideale plek zou het volgens hen het Oranjepark zijn, de locatie naast het gemeentekantoor, waar de gemeente woningbouw wil realiseren.

In de oordeelvormende vergadering van de gemeenteraad gaven enkele van de ouders donderdagavond een presentatie van hun plannen. Ze zijn bezig met de oprichting van een stichting WINGS, een afkorting die staat voor ‘Wonen IN Gezelligheid Samen’. Ook hebben ze al contact met een maatschappelijk vastgoedontwikkelaar, Zenzo, die in Almere en Amersfoort al vergelijkbare woonprojecten voor mensen meet een beperking heeft gerealiseerd.

Oranjepark
De initiatiefnemers vragen aan de gemeente om hun project mee te nemen in de plannen voor het Oranjepark. Ze willen in de komende tijd met de ambtenaren en de wethouder in gesprek over de wensen en mogelijkheden van hun initiatief.

Het woonproject zou volgens de nieuwe stichting onderdak moeten kunnen bieden aan twaalf tot veertien jongeren van 11 tot 12 jaar met een verstandelijke beperking. Elk kind zou een eigen slaap/woonkamer moeten kijken met een eigen douche en toilet en een keukenblokje. Ook zouden er twee woonkamers moeten komen als gemeenschappelijke ruimte, met ook daarin een keukenblok.

24 uur zorg
De zorg voor de jongeren zou collectief worden ingekocht, met een begeleider op zeven bewoners. De zorg zou 24 uur per dag aanwezig moeten zijn. De huur van de appartementen zou betaald kunnen worden vanuit de Wajong-uitkering en de zorg vanuit het PGB.
De maatschappelijk projectontwikkelaar Zenzo ontwierp in Almere al een woonproject voor mensen met een beperking, Nobelhof.

Met dank aan: Paul Houkes