Bruggen zijn veel waard

13 september 2023
Pijnackernaren Bas Gelton (30 jr) en Erik Bevaart (64 jr) maken zich zorgen over of de landelijke politieke partijen wel genoeg geld gaan reserveren voor onderhoud van bruggen, tunnels, viaducten, dijken, kades, sluizen en gemalen. De verzamelnaam hiervoor is civiele kunstwerken en dit is ons meest waardevolle bezit, geschat op een waarde van 300 miljard euro!

In Nederland liggen ongeveer 85.000 bruggen en viaducten, terwijl 83.000 duikers, 2.400 km aan kades en 7.800 gemalen zorgen voor droge voeten, aldus een TNO-rapport.

Door het in de loop der jaren steeds zwaarder geworden vrachtverkeer zullen er in heel Nederland de komende jaren meer onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden. Met alle vertragingen van dien. Kabinet Rutte IV had er 1,25 miljard per jaar voor begroot, maar TNO geeft aan dat de kosten gaan oplopen tot 2-3 miljard per jaar. Alle landelijke politieke partijen moeten er met al hun plannen en beloftes dus eigenlijk rekening mee gaan houden!

Het merendeel van de bruggen is eigendom van (en wordt beheerd door) gemeenten, namelijk zo’n 62.000 bruggen. Soms vallen deze niet zo op, maar ook in het centrum van Pijnacker zijn er al zo’n 15 te vinden.

Gelton en Bevaart bepleiten een Nationale Dag van de Civiele Kunstwerken op 23 september. Dat is namelijk de geboortedag van ir. Cornelis Lely, de initiator van de Afsluitdijk. Ook is hij drie maal minister geweest. “Een man met visie en doorzettingsvermogen, eigenlijk een voorbeeld voor hoe de hedendaagse politici zouden moeten zijn”, aldus Bevaart.

Gelton geeft aan dat de komende weken allerlei stakeholders, organisaties, politieke partijen etcetera benaderd zullen worden om tenminste één keer per jaar stil te staan bij het belang van goed onderhoud voor ons nationale bezit. De vereiste aandacht mag best in twijfel worden getrokken, want af en toe ontstaan er plots ongewenste situaties, zoals in 2022 bij de Nelson Mandelabrug in Zoetermeer en in 2021 met de Haringvlietbrug bij Numansdorp.

“Over het onderhoud in Pijnacker-Nootdorp hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken”, aldus gemeenteraadslid Bas Gelton.

Het pleidooi met onderbouwing is te lezen op https://www.cultuursupportpn.nl/waardevol-bezit/ en het duo hoopt op aandacht hiervoor op 23 september.