Cultuur en Bibliotheek in Pijnacker.

11 mei 2021
De gemeente gaat bij het nieuwe sociaal-culturele centrum dat mogelijk in Pijnacker zal komen, opnieuw uit van een combinatie van cultuur, tentoonstellingen, evenementen én de bibliotheek, net zoals dat in Nootdorp bij CulturA & Zo tot stand is gekomen.

Dat is daar in korte tijd zo’n succes gebleken, dat zowel de gemeente als Bibliotheek Oostland er vanuit gaan dat hier ook in Pijnacker voor wordt gekozen als het nieuwe cultuurhuis er daadwerkelijk zou komen.

Dat opnieuw aan deze formule wordt gedacht blijkt uit de enquête, die de gemeente Pijnacker-Nootdorp dinsdag op zijn website heeft gezet. Daarin wordt nadrukkelijk over die combinatie gesproken. Directeur Petra Togni van Bibliotheek Oostland bevestigt dat ook voor Pijnacker aan zo’n gecombineerde accommodatie wordt gedacht.

Vorig jaar was al uit contacten met culturele instellingen en verenigingen gebleken dat er grote behoefte is aan een cultuurhuis in de kern van Pijnacker. De gemeente wil er nu via de enquête achterkomen of die behoefte ook bij de inwoners aanwezig is.

Aanwinst

Met de vragenlijst wordt geïnventariseerd hoe vaak inwoners gemiddeld sociaal-culturele voorzieningen bezoeken en ook wat zij graag in Pijnacker-Nootdorp aangevuld willen zien op sociaal en cultureel gebied. Verder kunnen de invullers aangeven of ze een sociaal cultureel centrum in Pijnacker een aanwinst zouden vinden en hoe vaak ze verwachten daar gebruik van te maken.

Petra Togni heeft wel gemerkt dat de gemeente zo enthousiast is van de formule van CulturA & Zo in Nootdorp, dat de combinatie van cultuur en bibliotheek ook in Pijnacker zal worden toegepast. “Het zal nog moeten blijken of de inwoners er inderdaad behoefte aan hebben, maar ook wij zien dat als een uitstekende mogelijkheid. Op welke plek dat dan zou gebeuren is nog niet bekend. Misschien kunnen we Buurt & Zo verbouwen, zodat het daar zou kunnen. Het gebouw en de grond zijn eigendom van Bibliotheek Oostland, dus dat zou voor ons de meest fantastische plek zijn. Als er ook een theaterzaal zou moeten komen, dan wordt het misschien een ander verhaal. Of dat kán moet worden onderzocht.”

Parochiehuis

Het is mogelijk dat er uiteindelijk een andere locatie voor het gebouw wordt gekozen. In dat geval zou het dus denkbaar zijn dat Bibliotheek Oostland Buurt & Zo zou verlaten en mee zou verhuizen naar die nieuwe plek. Het Parochiehuis aan de Oostlaan in Pijnacker is in de afgelopen maanden al vaker genoemd, al is onduidelijk of dat nog steeds een serieuze optie is. Petra Togni: “Ik sta er open in, we zien wel wat er uitkomt.”

Definitief zijn de plannen nog niet. Als de resultaten van de enquête bekend zijn zal het college van B & W een voorstel moeten uitwerken, waarover de gemeenteraad vervolgens een besluit zal nemen. Het kost nog wel even tijd voor het zo ver is.

De enquête op de website van de gemeente is hier te vinden.

Met dank aan: Paul Houkes