De deur staat open bij Björn Lugthart.

16 januari 2022
Een spannende dag voor Björn Lugthart, tot voor kort wethouder in buurgemeente Rijswijk. In een bijzondere vergadering van de gemeenteraad wordt hij maandagavond, in het bijzijn van Commissaris van de Koning Jaap Smit, geïnstalleerd als burgemeester van Pijnacker-Nootdorp. Hij volgt Francisca Ravestein op, die maandag haar functie neerlegt.

Vanwege corona zal ook de installatie van de nieuwe burgemeester plaatsvinden met relatief weinig genodigden. De ceremonie is te volgen via de live stream van de gemeenteraad.

Lugthart heeft er veel zin in, vertelt hij in een uitgebreid interview met Pijnacker-Nootdorp Actueel. Hij kijkt vooral uit naar de verbindende rol die hij als burgemeester denkt te kunnen spelen in zijn nieuwe functie. “Ik weet wat het ambt inhoudt, maar de rest zal ik moeten ervaren. Ik weet in elk geval dat je met hele kleine interventies het verschil kunt maken, dat is fantastisch.”

Vanuit samenleving

Heel lang hoefde hij niet na te denken toen de vacature voor de burgemeesterspost werd opengesteld. “Op het moment dat ik de profielschets onder ogen kreeg en zag naar wie de gemeenteraad op zoek was, dacht ik: dat moet ik doen. Er was wat mij betreft meteen een match.” Hij heeft duidelijke opvattingen over zijn rol. “Ik denk dat een burgemeester in deze tijd veel meer vanuit de samenleving moet opereren dan vanuit het gemeentehuis. De burgemeester van nu is iemand die weet wat er speelt in de samenleving en dat terugvertaalt richting het gemeentehuis. Dat ben ik van plan.”

Lugthart gaat in de komende tijd uitgebreid kennismaken met inwoners, instellingen en organisaties om de gemeente goed te leren kennen. “Ik hoor veel burgemeesters in de omgeving zeggen: rustig aan, geef je oren en ogen de kost, kijk rond, zit een aantal maanden goed op je handen en laat het op je inwerken. Nou, dat ga ik doen.” Daarbij vindt hij het belangrijk dat de inwoners weten dat ze altijd bij hem kunnen aankloppen. “De deur staat altijd open.”

Het volledige interview is hier te lezen.

Met dank aan: Paul Houkes

Uit het Nieuws archief