EKZ Energy Award voor Ammerlaan.

29 januari 2021
Het Pijnackers bedrijf Ammerlaan The Green Innovator is winnaar van de Energy Award 2020, toegekend door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ammerlaan was een van de drie genomineerde bedrijven. De Pijnackerse onderneming krijgt de prijs toegekend vanwege de bijzondere manier waarop aardwarmte wordt toegepast.

De Award wordt jaarlijks door het ministerie van EZK uitgereikt aan een organisatie die zich het afgelopen jaar heeft weten te onderscheiden op het gebied duurzaamheid. Aan de prijs is een geldbedrag van € 25.000 verbonden.

Ammerlaan is door de jury tot winnaar uitgeroepen vanwege de verbindende rol die het bedrijf speelt in de regio. Met de aardwarmte die door het tuindersbedrijf wordt opgepompt worden de eigen kassen verwarmd en ook die van 24 andere kwekers. Daarnaast zijn appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislascollege en het sportcentrum en zwembad De Viergang aangesloten op het warmtenet van Ammerlaan.

Aangenaam verrast

Directeur en mede-eigenaar Menno Ammerlaan is erg blij met de prijs, al vindt hij het wel jammer dat het vanwege corona moest blijven bij een prijsuitreiking in een online videoconferentie. “Maar we zijn er niet minder blij om, we zijn aangenaam verrast.” Ammerlaan mag de prijs wel zien als een belangrijke schouderklop, want van een leien dakje is het in de afgelopen jaren zeker niet gegaan met het project.

Ammerlaan: “Je kunt toch merken dat het een techniek is die nog volop in ontwikkeling is. We hebben dus ook te maken gehad met kinderziektes en tegenslag. Maar we leren er erg veel van en die kennis wordt gedeeld met andere partijen die met aardwarmte aan de slag willen.”

Nieuw doublet

De grootste tegenslag had het bedrijf in 2017, toen een breuk ontstond in een van de ondergrondse boorputten. Omdat de breuk diep onder het oppervlak zat was reparatie onmogelijk. Daarom moest worden besloten om voor een bedrag van 15 miljoen euro een nieuw doublet te boren. De gemeente Pijnacker-Nootdorp, de provincie en de bank werden bereid gevonden om dat bedrag te lenen. Ook tijdens de bouw van de tweede installatie ontstonden er nieuwe technische problemen.

Al dat leed is inmiddels geleden: de aardwarmte-installatie werkt nu goed, zegt Menno Ammerlaan. De EKZ-Award is dus ook een mooie prijs voor niet opgeven en stug doorgaan.

Met dank aan: Paul Houkes