Hoofdkantoor SWOP naar Oostlaan

14 december 2022
De vrijwilligers van de dienstverlening van de SWOP, zoals de formulierenbrigade, de vervoersdienst Automaatje, de bezoekdienst en de boodschappendienst krijgen eindelijk een eigen werklocatie. Ook de vaste medewerkers van de welzijnsorganisatie krijgen veel betere werkplekken. Al die functies verhuizen binnenkort naar een nieuw onderkomen aan de Oostlaan in Pijnacker. Dat wordt dan voortaan het ‘hoofdkwartier’ van de SWOP.

De welzijnsorganisatie heeft per 1 december de sleutel gekregen van het pand aan de Oostlaan 25, dat al enkele jaren leeg stond. Er wordt momenteel druk gestuct, geschilderd en gemoderniseerd, om zowel op de begane grond als op de etage bruikbare werkruimten en kantoren in te kunnen richten. De bedoeling is dat het pand uiterlijk op 1 maart in gebruik zal worden genomen.

Schakelaar
De kantoren van de SWOP zijn al jaren gevestigd in dienstencentrum de Schakelaar aan de Mr. Dr. van den Helmlaan in Pijnacker. De directie, de medewerkers van het vluchtelingenwerk, de mantelzorgondersteuning en het vrijwilligerswerk, maar ook de vele vrijwilligers op dit gebied hebben dit gebouw als werk- en vergaderlocatie en als uitvalsbasis. Dat lukt langzamerhand allemaal niet meer; de ruimte in de Schakelaar is veel te krap voor de fors uitgegroeide organisatie en ook is de kantoorruimte behoorlijk verouderd.

De volledige dienstverlening van de SWOP verhuist dus naar de Oostlaan. Directeur Carol Houtman: “Alle activiteiten van de SWOP blijven waar ze zijn, dus de koffieochtenden, de sportieve activiteiten, de film enzovoort blijven gewoon in de Schakelaar, de Kiezel en het welzijnscentrum Keijzershof.”

Eigen plek
Houtman is erg blij met de nieuwe ruimte, midden in het centrum van Pijnacker. “Al die medewerkers en vrijwilligers zitten elkaar nu in de Schakelaar behoorlijk in de weg; dat kunnen we met deze verhuizing prima oplossen. Vooral voor de vrijwilligers ben ik erg blij dat ze een eigen plek krijgen. Voor de hulp bij belastingaangifte bijvoorbeeld: die mensen lopen steeds met computers en andere spullen te sjouwen naar de grote zaal, waardoor je daar op dat moment ook weer wordt beperkt bij de andere activiteiten. Dat hoeft straks allemaal niet meer.”

Het takenpakket van de welzijnsorganisatie is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Vooral de begeleiding van vluchtelingen en de opvang van mensen uit Oekraïne maakte uitbreiding van het aantal medewerkers nodig, ook met enkele tijdelijke krachten. Carol Houtman: “We werken nu met een groep van 21 betaalde krachten en hebben ook tijdelijk enkele vertalers aangetrokken voor de begeleiding van de mensen uit Oekraïne. Dat is zo’n grote groep ineens, die taak kunnen we onmogelijk met alleen vrijwilligers aan.”

Senioren
De SWOP heeft het ook steeds drukker met taken die voortkomen uit de grote druk op de zorg en het feit dat steeds meer oudere mensen in hun eigen omgeving worden geholpen. De sociaal werkers voor senioren hebben veel werk met het adviseren en ondersteunen van ouderen en ook met de aansturing van vrijwilligers die hierin actief zijn, zoals de bezoekdienst. En zo zijn er nog veel meer zaken die door de welzijnsorganisatie worden geregeld.

De huur van de ruimten in de Schakelaar die nu voor kantoor- en vergaderruimten worden gebruikt, wordt na de ingebruikname van Oostlaan 25 opgezegd. De grote activiteitenzaal en de ruimte die wordt gebruikt voor de beweegactiviteiten in de Schakelaar blijven wel volledig in gebruik.

Bewoners van het omliggende ouderencomplex of mensen van elders uit Pijnacker-Noord die elkaar graag ontmoeten, een kaartje leggen, lekker zingen in koor Eigenwijs of op weg geholpen willen worden in het computercafé kunnen daar straks dus nog gewoon terecht.

Met dank aan:Paul Houkes