Meer monumenten op de Oostlaan.

06 november 2020


Drie oude panden op de Oostlaan in Pijnacker, met de huisnummers 21, 32 en 33, komen in aanmerking voor de status van gemeentelijk monument. B & W zijn van plan om deze objecten als zodanig aan te wijzen. Het adviesbureau Dorp, Stad en Land heeft na onderzoek een positief rapport uitgebracht over de monumentale waarde van de gebouwtjes.

De gemeenteraad droeg in september 2018 het college op om te onderzoeken welke panden op de Oost- en de Westlaan in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. De raad stemde unaniem in met een motie, die was ingediend door Harald van Zielst van Trots Pijnacker-Nootdorp.
Speech

Van Zielst reageert verheugd op het voornemen van het college. “Ik denk dat ik daar binnenkort voor in de raad een mooie speech voor ga schrijven”, zegt hij enthousiast. Hij noemt het ‘een van de kleine succesjes voor behoud van het dorp’ die hij met zijn eenmansfractie heeft kunnen boeken in de afgelopen jaren.

De panden aan de Oostlaan 32 en 33 zijn bewoond. Op nummer 21 is een filiaal van de drogisterijketen Kruidvat gevestigd.

Aanwijzing van panden als gemeentelijk monument heeft als consequentie dat de eigenaar niet zomaar wijzigingen of verbouwingen mag uitvoeren. Niet alleen de gevel, maar het gehele gebouw heeft dan een beschermde status. Voor elke aanpassing moet bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd.

Met dank aan: Paul Houkes

Uit het Nieuws archief