Muziekvereniging Haaglanden wil dagorkest

11 maart 2023
Veel mensen die al wat ouder zijn en die soms hun hele leven lang hebben meegespeeld in een muziekband of ander gezelschap, zouden dat best nog wel willen, maar meelopen met een showkorps of lang in de bus voor optredens, daar hebben ze geen zin meer in. Precies op die groep mikt muziekvereniging Haaglanden uit Pijnacker met zijn plannen voor een dagorkest. Gezellig met elkaar muziek maken, maar ’s avonds weer lekker thuis.

Er zijn genoeg muzikanten in Pijnacker-Nootdorp of omgeving die daar best zin in zouden hebben, denkt secretaris Peter Lupker van Haaglanden. “Er zijn in de loop van de jaren verschillende verenigingen over de kop gegaan. Er zijn dus veel mensen die jarenlang hebben gespeeld, maar die daar nu niets meer mee doen omdat ze geen zin meer hebben om in een marchingband te lopen. Ik weet zeker dat sommigen van hen best overdag willen repeteren en zo nu en dan leuke optredens en concertjes doen op een braderie of in een verzorgingshuis of zo. We proberen die mensen te bereiken en te motiveren.”

Groeien
De oprichting van een dagorkest past in het streven van de muziekvereniging om weer wat te groeien. Hoewel de Show & Marchingband en het jeugdorkest Jong Haaglanden nog steeds een behoorlijk ledenaantal hebben, kan uitbreiding van het aantal spelende leden geen kwaad. Dat levert meer contributie op en ook komt er dan wat extra geld binnen vanuit betaalde optredens. Lupker: “We moeten het gebouw waar we repeteren betalen, we hebben de kosten voor de instructie enzovoort. Het moet wel een levensvatbare situatie bijven.”

Instructeur Bram van Velde, die het nieuwe orkest gaat leiden, heeft prima ideeën voor het repertoire van het Haaglanden Dag Orkest. “Bram weet altijd wel een paar partijen en hij arrangeert ze ook zelf als dat nodig is. Instrumenten hebben we genoeg. Wie mee wil komen spelen hoeft niet zelf een instrument mee te brengen. Concertpauken trekken we niet even uit de kast, maar andere instrumenten hebben we voldoende liggen.”

Hoe het Dag Orkest precies zal worden samengesteld hangt af van de muzikanten die zich er voor aanmelden.

Er is in elk geval ruimte voor koper- en houtblazers en slagwerkers, maar gezien de aard van het orkest kunnen mensen die bijvoorbeeld gitaar of een keyboard bespelen ook prima terecht.

Blij met de jeugd
Muzikanten die eens langs willen komen om de sfeer te proeven zijn altijd welkom, zegt de secretaris. Ze komen dan terecht in een muziekvereniging die het goed doet. Er zijn nog steeds voldoende spelende leden voor de Marchingband en ook voor het jeugdorkest is gelukkig nog animo. “We zijn erg blij dat we de jeugd nog hebben, want dat is toch de pool waar je mensen uit kunt halen voor het Showorkest als ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben.

Peter Lupker is zelf nog altijd spelend lid van de vereniging. “Ik zit al 55 jaar in de muziek. Het is voor mij nog steeds een heerlijke ontspanning en dagbesteding”, zegt hij.

Wie ook zin heeft om de toeter of de trommelstokken weer op te pakken kan met hem contact opnemen via de e-mail: secretaris@dhpijnacker.nl of tel. 06 510 324 93. Repeteren doet de vereniging in het CJMV-gebouw in het centrum van Pijnacker.

Leerlingen van Muziekvereniging Haaglanden en leden van het jeugdorkest Jong Haaglanden geven op zondag 19 maart een optreden in het CJMV-gebouw aan de Kerkweg in Pijnacker. Het duurt van half drie tot vier uur en de toegang is gratis.

Uit het Nieuws archief