Wie wordt Kinderburgemeester.

26 februari 2022
Dit jaar heeft Pijnacker-Nootdorp geen kinderprins carnaval maar een kinderburgemeester gaat er zeker komen, de kinderburgemeester kan namens alle kinderen die in de gemeente wonen als ambassadeur optreden, een motie van Carla van Viegen van de Partij van de Dieren om de behoefte hieraan te onderzoeken werd donderdagavond in de gemeenteraad unaniem aangenomen.

Van Viegen wees erop dat al 79 gemeenten in Nederland zo’n kinderburgemeester hebben en dat er zelfs een Genootschap van Kinderburgemeesters bestaat.

De kinderburgemeester kan samen met de ‘echte’ burgemeester mee bij bijzondere gelegenheden, zoals de intocht van Sinterklaas of de opening van een school. Ook vormt de kinderburgemeester een brug tussen kinderen in de gemeente en de lokale politiek, hij of zij kan kinderen een stem geven en de betrokkenheid en participatie van kinderen met de raad vergroten, aldus enkele van de argumenten uit de motie.

Burgemeester Björn Lugthart liet namens het college weten dat hij het een erg goed idee vond. Hij wilde zelfs nog wat verder gaan dan alleen maar een onderzoek: hij wil er naar streven dat al bij de aanvang van het nieuwe schooljaar zo’n kinderburgemeester kan worden benoemd. Kinderen die wel iets voelen voor die functie kunnen zich alvast bij hem melden.