Op woensdag 1 juni komen Dambar en Ashok, twee broers uit Nepal, naar Wereldwinkel Pijnacker. Zij zijn geboren in een gezin van de laagste kaste. Hun vader probeerde als ijzersmid zijn gezin zo goed mogelijk te onderhouden.

Als klein kind ging Dambar met zijn vader op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Maar de in Nepal veel voorkomende ziekte TBC, tuberculose, trof ook Dambar. Als kind in een arm gezin zou hij deze ziekte niet hebben overleefd. Maar gelukkig ontmoette hij een Nederlander die zich zijn lot aantrok, hij zorgde voor goede medicijnen en later bekostigde hij voor Dambar ook een opleiding tot zilversmid. Nu vele jaren later trekt Dambar zich het lot aan van de vele kastelozen in Nepal.

Hij heeft een kleine zilversmederij opgezet en leert zijn familieleden en de arme jongens uit het dorp het vak. Zijn eigen kinderen en de kinderen binnen zijn familie krijgen ook de kans om verder te leren. Via Fair Trade importeur Madat Nepal Handel slaagde Dambar erin om zijn mooie zilveren sieraden in het assortiment van de Wereldwinkels in Nederland een plekje te geven. Ook werden veel sieraden verkocht aan de toeristen die Nepal bezochten, maar door de recessie en de aardbeving komen er veel minder toeristen en zijn er dus ook minder inkomsten.

Veel familieleden zijn getroffen door de aardbeving. Eén broer is omgekomen tijdens het verlenen van hulp. Het geboortedorp van Dambar en Ashok, hoog in de bergen, is zwaar getroffen. Zij helpen zo goed als ze kunnen bij de wederopbouw van scholen, waterleiding en huizen. Omdat ze momenteel in Nepal onvoldoende kunnen verkopen, maken ze een reis door Europa en Australië, waarbij ze vertellen over hun vak en natuurlijk hopen ze veel sieraden te verkopen.