Bakkers worden wereldkampioen.

25 januari 2020


De Pijnackerse bakker en vaktechnisch adviseur Michel Schröder en zijn teamgenoot Niek van Waarde zijn wereldkampioen geworden tijdens de prestigieuze internationale bakkerswedstrijd ‘Bread in the City’ in het Italiaanse Rimini. De uitslag werd woensdag bekendgemaakt.

Het Nederlandse duo, dat teams uit Duitsland en Japan achter zich liet, behaalde ook drie van de vijf prijzen voor de zogenaamde specials: de beste ciabatta, de beste pizza en het beste gezondheidsbrood.

De bakkerswedstrijd is een van de belangrijkste ter wereld en wordt om de paar jaar gehouden tijdens de internationale vakbeurs Sigep.
Keihard trainen

Michel Schröder, net terug uit Italië, is nog wat beduusd van het grote succes dat zijn team in Rimini heeft behaald. Maar hij heeft er wel hard aan gewerkt om tot dit resultaat te komen, vertelt hij. “In de afgelopen maanden hebben we veel getraind als voorbereiding op het wereldkampioenschap. Elk weekend, naast het gewone werk, is het keihard trainen om de smaak te bereiken die je wilt en om het hele proces onder controle te krijgen.”

Schröder en Van Waarde, die werden ondersteund door hun coach Mike Onasse, hadden tijdens de wedstrijd acht uur de tijd om diverse soorten brood en broodproducten te produceren, maar ook brioches, pizza’s en sandwiches. “We hebben ook echte pronkstukken gemaakt, zoals brood uit eigen land met hennepzaad, als superfood. Die hebben we gemodelleerd in de vorm van een wietplant en ons gezondheidsbrood had de vorm van een hart. Dat soort dingen.”

Unieker

Trots op de prestatie van het team? Supertrots, dat is de Pijnackenaar. “In de internationale bakkerswereld is dit eenzelfde prestatie als wanneer het Nederlands voetbalelftal kampioen wordt, zo moet je dat wel zien. De Aziaten winnen alles op dit gebied momenteel, maar in dit geval dus niet: nu werden wij wereldkampioen. We waren deze keer slimmer, uitdagender en unieker!”

Schröder, Van Waarde en Onasse zijn onderdeel van het Nederlands Boulangerie Team, een vereniging van Nederlandse topbakkers die zich ook bij andere vakwedstrijden geregeld meten met de wereldtop. Michel Schröder heeft een jarenlange ervaring als bakker. Tegenwoordig ondersteunt hij vanuit de groothandel in bakkerijproducten Beko andere bakkers in Nederland, onder andere met workshops en masterclasses. Ook is hij actief op het gebied van productontwikkeling.

Bron: Paul Houkes