Burgemeester Francisca Ravestein heeft een tijdelijk lichtmoment onthult in de hal van het gemeentehuis, Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’ ontworpen. Met dit monument dat uit 104.000 lichtgevende stenen bestaat, wordt stilgestaan bij 104.000 uit Nederland afkomstige Holocaustslachtoffers.

Het monument is een eenmalige aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Van 23 januari tot en met 2 februari is een deel van de stenen van het lichtmonument ‘Levenslicht’ te zien in de hal van het gemeentehuis. De gemeente ontvangt ruim 600 herdenkingsstenen. De
overige stenen worden verdeeld onder de andere gemeenten. Zo vormen alle kleine lichtmonumenten in de gemeenten samen één tijdelijk nationaal monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust.

Tijdens de toespraak van Burgemeester Francisca Ravenstein herdacht ze een aantal Holocaustslachtoffers uit Pijnacker die tijdens de tweede wereldoorlog waren overleden.

De herdenkingsstenen van het lichtmonument lichten om de paar seconden op en doven weer. Ze ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven.
Gedurende de periode dat het lichtmonument in de hal staat, zijn geïnteresseerden welkom om het monument te bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Als het gemeentehuis gesloten is, is het lichtmonument ook vanaf de straatzijde goed te zien.

Video: Paul Houkes