Coalitie Akkoord Eenzaamheid

14 november 2023
Binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp wordt hard gewerkt om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. Het is een complex probleem waar iedereen mee te maken kan krijgen, van jong tot oud. Meerdere lokale organisaties binnen onze gemeente werken hierin samen. Zo is er een netwerk rondom eenzaamheid opgezet en is er gezamenlijk gewerkt aan een actieprogramma en het uitvoeringsplan eenzaamheid 2024-2026.

Dinsdag 14 november is deze lokale samenwerking officieel bekrachtigd door het tekenen van het coalitieakkoord ‘samen naar verbinding in Pijnacker-Nootdorp’. 25 organisaties kwamen samen in het bestuurscentrum en plaatsten hun handtekening.

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp wordt momenteel al veel gedaan om het gevoel van eenzaamheid te voorkomen en/of tegen te gaan. Tijdens uiteenlopende initiatieven als koffieochtenden, activiteiten voor jongeren, beweegmomenten voor ouderen, workshops, lezingen en wandelclubs worden mensen samengebracht. “Helaas blijkt uit de cijfers dat eenzaamheid nog veel voorkomt bij onze inwoners”, vertelt Marieke van Bijnen, wethouder sociaal domein. “Daarom is het van belang dat we binnen het netwerk van partnerorganisaties nauw samenwerken, kennis delen, elkaar op de hoogte houden en naar elkaar doorverwijzen. We zijn dus erg blij dat we zo’n brede coalitie hebben kunnen vormen en zoveel partijen zich willen inzetten voor de bestrijding van eenzaamheid. Van kerken en zorginstellingen, tot wijkverenigingen en culturele instellingen.”

De volgende 25 organisaties uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp onderschrijven het Actieprogramma en hebben het coalitieakkoord getekend: Adviesraad Sociaal Domein, Alzheimer DWO Nederland, Beraad van Kerken, Bibliotheek Oostland, Buurtzorg Nederland, FitStap/ Wandelenismeer, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, GGD Haaglanden, gro-up buurtwerk, Humanitas, JGZ, Jong Perspectief, KBO Nootdorp, KBO Pijnacker, Mantelzorgveerkracht, Muziekvereniging Excelsior Pijnacker, Pieter van Foreest, Politie, Rondom Wonen, SBJ SamenSterk, SWOP, Wijkvereniging Pijnacker-Noord, Young Connection, Zonnebloem afd. Nootdorp, Zonnebloem afd. Pijnacker.