Opdat wij niet vergeten, Stolpersteine

23 april 2024
In de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn dinsdag 23 april vijf zogenaamde Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte Joodse inwoners. Kunstenaar Gunter Demnig plaatste zelf de eerste steen. Dit gebeurde in het bijzijn van nabestaanden van de slachtoffers, burgemeester Björn Lugthart, wethouder Hanneke van de Gevel en de werkgroep van de Raad van Kerken.

Stolpersteine
Stolpersteine worden sinds 1992 gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing steentjes van 10 bij 10 centimeter. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, de plaats en datum van arrestatie of deportatie door de nazi’s. Als laatste staat de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is omgekomen. Stolpersteine, of struikelstenen, zoals de Nederlandse naam luidt, worden in het trottoir voor het laatste woonadres van het slachtoffer geplaatst.

Deze gedenktekens zijn al op duizenden locaties in ons land te vinden. Recent is in Pijnacker op initiatief van de Raad van Kerken een werkgroep gestart met als doel dergelijke stenen ook hier te leggen. De plaatsing gebeurde met instemming en steun van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Burgemeester Björn Lugthart over de Stolpersteine: “Het is belangrijk dat we ons de geschiedenis herinneren. Door deze Stolpersteine te plaatsen, houden we de herinnering aan de oorlog levend.”

Locaties van de stenen
De stenen zijn in het trottoir bij onderstaande woningen in Pijnacker geplaatst :
Hana Lipszyc-Bialer, Kerkweg 34
Heijman Moses, Zuiderstraat 17
Hedwig Moses-Andriesse, Zuiderstraat 17
Jacob Sanders, Julianalaan 17
Salomon van der Veen, Emmapark 60