Vanaf woensdagmiddag vindt in Het Witte Huis aan het Raadhuisplein de tentoonstelling ‘Replica’s van Vermeer’ plaats. Alle 37 schilderijen van de Delftse meester Johannes Vermeer zijn nageschilderd door Wim Meijer.

Aangezien slechts zeven schilderijen van Vermeer in Nederland hangen (Rijksmuseum en Mauritshuis) en de rest over de gehele wereld biedt deze expositie een unieke gelegenheid om het oeuvre compleet te zien. En dan ook nog eens gratis!

Voor veel mensen is de 73-jarige Wim Meijer een vertrouwd gezicht achter de camera en het is niet voor niets dat hij ‘de meest actieve cameraman van het dorp’ genoemd wordt. Wat minder bekend is, is dat Meijer een fervent schilder is en ook schilderles geeft. Hoewel hij zelf o.a. stillevens schildert, heeft hij zich verdiept in het werk van Johannes Vermeer. Onlangs was Vermeer, die leefde van 1632 tot 1675, weer in het nieuws, omdat onlangs bekend werd waar het beroemde ‘Straatje van Vermeer’ gesitueerd is, nl in de Vlamingstraat. Ook ‘Gezicht op Delft’ is een zeer aansprekend schilderij, wat voor velen extra herkenbaar is door o.a. de Nieuwe Kerk.
Meijer geeft aan dat de moeilijkheidsgraad in het reproduceren met verf in de Vermeer-collectie zit met name in het verfijnde, arbeidsintensieve werk dat bijv. de landkaarten aan een muur en de motieven van tafelkleden in een kamer benodigt. Oog voor detail is een vereiste, aldus Meijer.

De expositie, ondersteund door de stichting Cultuur Support, is dagelijks gratis te bezichtigen. Maandag tot en met zaterdag tussen 12.00 en 18.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 18.00 uur.
Deze expositie duurt twee weken, tot en met 23 december.

Afbeelding: (C)2004 Mauritshuis