Boudewijn Bolle was maar wat trots. “Mijn vader zou het maar onzin hebben gevonden, dat was helemaal niet nodig geweest, maar in zijn hart had hij het toch leuk gevonden”, zei hij voorafgaand aan de onthulling.
Koert Bolle raakte ongewild in 1942 betrokken bij het Englandspiel, de grotendeels mislukte spionageoperatie in bezet Nederland. Geheim agenten werden vanuit Engeland in Nederland gedropt, maar de meesten werden door de Duitsers gepakt. Een van hen, Jan Emmer, stond in 1942 plotseling op de stoep van de huisartsenpraktijk van dokter Bolle in de Stationsstraat. Bolle bood hem onderdak en zorgde er via twee gemeenteambtenaren voor dat hij een persoonsbewijs kreeg. Later bood de huisarts ook aan anderen onderdak.
Doodstraf en gratie
Uiteindelijk moesten Koert en zijn vrouw Ada zelf onderduiken, omdat de bezetters achter hun activiteiten waren gekomen. In november 1943 werd tegen het echtpaar de doodstraf geëist, maar in hoger beroep kregen ze alsnog gratie. Koert en Ada verbleven wel gedurende de rest van de oorlog in gevangenschap.
Na de oorlog zette Bolle zijn huisartsenpraktijk nog enige jaren voort. De praktijk werd in 1951 overgenomen door dokter Bos en later dokter Loth.
Erik Bevaart deed onderzoek naar de Pijnackerse connecties met het Englandspiel en publiceerde daar vorig jaar over. Dankzij zijn inspanningen werd door het gemeentebestuur besloten om het wandelpad naar Koert Bolle te vernoemen.
Foto’s: Paul Houkes