Opnieuw kijken naar Dakopbouwen.

11 juni 2022
Op korte termijn krijgt de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp de kans om nog eens goed te kijken naar het beleid rond dakopbouwen en het toevoegen van extra woonlagen op bestaande woningen. Die toezegging deed wethouder Ilona Jense (ruimtelijke ordening) donderdagavond alvast in de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad. Jense gaat er vanuit dat de agendacommissie een bijeenkomst over de beleidsnota Dakopbouwen snel na het zomerreces op de agenda zal zetten.

Het onderwerp kwam ter sprake vanwege de ongelukkige situatie in de Stationsstraat in Pijnacker, waar een klein aantal bewoners toestemming heeft gekregen of alsnog krijgt om hun woning met zo’n dakopbouw te vergroten en te moderniseren. Anderen in de straat krijgen die toestemming niet, hoewel ze in een vergelijkbaar huis wonen.

Dromen realiseren
Dave Dekker, die samen met zijn partner Denise van Oosten precies in het verkeerde stukje van de Stationsstraat woont, noemde het donderdagavond als inspreker in de raad pijnlijk, dat sommigen de straat wel de kans krijgen om hun dromen te realiseren, maar anderen niet. Hij hield de raad voor hoe plezierig wonen het is in de straat, met fijne buren die naar elkaar omkijken. “Dit is de plek waar wij verliefd werden op onze woning, inmiddels dat ook zijn op de straat en waar wij nog lang niet weg willen.”

Maar het aantal slaapkamers is beperkt. Op de verdieping is het niet mogelijk om meer dan twee slaapkamers te realiseren. Ook is het nodig om het huis te verduurzamen; daar is ook ruimte voor nodig. “De levensduur van de dakbedekking van ons huis is op en het dak is nog niet geïsoleerd. In deze tijd is verduurzaming van het huis een must. Niet enkel om het stookverbruik te verlagen, maar voor ons ook om lekkage te voorkomen. “

In de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad wilde Kavita Hira (Progressief) weten welke criteria er in het verleden zijn gehanteerd om dakopbouwen in de straat toe te staan en andere niet. Kees van den Berg (CDA) vroeg zich af of de hardheidsclausule uit de nota Dakopbouwen soulaas zou kunnen bieden voor de andere bewoners van de Stationsstraat. En Harald van Zielst (Trots) vroeg zich in vooraf ingediende vragen af waar de oorzaak ligt van ‘dit soort gedoe’.

Motie in november
Jense kon dat laatste eenvoudig terugleggen bij de gemeenteraad zelf. “De oorzaak van het gedoe is de motie van eind vorig jaar: dat is namelijk wat het gedoe veroorzaakt heeft. Er lag een bestemmingsplan uit 2018 waarin precies was ingetekend waar het wel mocht en waar het niet mocht. Daar hebben we toen stedenbouwkundig naar gekeken en op basis daarvan kwam er een onherroepelijk bestemmingsplan. Het gedoe ontstond toen iemand in de straat vroeg: mogen wij dat wel? Toen is er een expliciete motie gekomen tot en met huisnummers aan toe.” De gemeenteraad nam die motie in november aan en gaf het college daarmee opdracht om enkele andere bewoners in de straat toe te staan om op die manier ook extra ruimte in hun woning te creëren. Maar dus niet de hele straat.

Jense hield de raad voor dat het erg onwenselijk zou zijn om op basis van de hardheidsclausule nog iemand in de straat diezelfde toestemming te geven, want dat zou daarna weer een volgend verzoek opleveren. “Voor je het weet moeten we hier elke maand opnieuw een uitzondering gaan maken”, hield ze de raadsleden voor.

Om die reden vond de wethouder het idee vanuit de VVD-fractie dus een goed idee om na de zomer een bijeenkomst te beleggen om alle aspecten rond de dakopbouwen in de hele gemeente tegen het licht gehouden. De gemeenteraad krijgt dan opnieuw de kans om te overwegen of het beleid zoals dat nu is vastgelegd, aangepast moet worden of niet.

Gemixt
Dave Dekker heeft ‘gemixte gevoelens’ overgehouden aan de vragen en antwoorden in de raadsvergadering, liet hij vrijdag weten. “Het was fijn om ons verhaal te doen en we voelden ons ook gehoord door de raad. Er werd aandachtig geluisterd, geknikt en achter het hoofd gekrabd.” Maar of het voor zijn dromen in de Stationsstraat iets concreets op zal gaan leveren, dat is nog volstrekt onduidelijk.

“We hadden gehoopt dat we gisteravond met iets in handen zouden kunnen weglopen. Dat de gemeente het dakopbouwbeleid gemeentebreed opnieuw wil bekijken, lijkt mij heel verstandig. Het is hoog nodig dat er herziening plaatsvindt, want het beleid beperkt de bewoners enorm.”

Met dank aan: Paul Houkes

Uit het Nieuws archief