Plantenbakken vreselijk in de weg.

22 april 2022
Sommige bewoners van de Einsteinlaan, de Pasteurlaan en de Dunantlaan in Pijnacker-Noord zijn helemaal niet blij met de plantenbakken die de gemeente woensdag in hun straten heeft laten plaatsen. Andere wijkbewoners hadden die kennelijk aangevraagd, maar daar is lang niet iedereen het mee eens. “Ze zijn hier zonder enig overleg neergezet en ze staan vreselijk in de weg!”, meldt de heer Nordhausen uit de Pasteurlaan.

Vermoedelijk hebben de bloembakken niet alleen als doel om de straat op te fleuren, maar ook om de snelheid in de straten omlaag te brengen. “Maar er wordt hier helemaal niet hard gereden”, zegt Nordhausen. “Ik woon hier sinds 1968 en er is in de straat nooit een ongeluk gebeurd. Vroeger hadden we nog stoepen, maar nu hebben we aan de kant van de weg alleen van die stroken waar je kunt parkeren. Daar zijn nu die bakken neergezet. En die dingen zijn zodanig geplaatst dat je je wagen niet meer tussen twee andere auto’s kwijt kunt. Je moet ook vreselijk oppassen dat je met de voorkant van je auto zo’n bak niet raakt.”

Blunder
Een gevolg van de plantenbakken is ook dat auto’s elkaar in de straat niet meer kunnen passeren. “Je moet dus wachten tot een tegenligger voorbij is. Dat is toch een blunder? Ik ben gisteravond laat nog even gaan kijken en dan zie je die dingen bijna niet meer. Ze zijn donker en laag, dus daar knal je zo met je auto bovenop.”

De bewoner heeft van verschillende buren gehoord dat die ook niet blij zijn met de situatie. Dat merkte donderdag ook fotograaf Bart Planken, die de bloembakken in de straat aan het fotograferen was. Er kwamen toen spontaan mensen de deur uit om bij hem hun verhaal te doen.

Nordhausen heeft inmiddels zijn beklag gedaan bij de gemeente. Hij kreeg snel een bevestiging dat zijn klacht in behandeling is genomen en voor 5 mei zal worden beantwoord.

Fleurig
Op de bakken zelf is een bordje geplakt waaruit je kunt afleiden dat andere bewoners er wél blij mee zijn. ‘Deze bloembak van de gemeente wordt door bewoners onderhouden. Een fleurige wijk, dat doe je samen!”, luidt de tekst. Die fleurigheid moet nog komen want voorlopig zijn de bakken leeg, afgezien van een laagje aarde.

Maar fleurig of niet, een van de buurtbewoners heeft de bak voor zijn deur alvast een stuk verplaatst, zodat hij weer normaal kan parkeren.

Op het gemeentekantoor was vrijdagmiddag niemand bereikbaar die iets over de situatie kan vertellen.

Met dank aan: Paul Houkes