Speeltoneel annuleert voorstellingen.

04 december 2021
Ze hadden er zó’n zin in, de leden van de verschillende groepen van de Pijnackerse toneelvereniging ’t Speeltoneel. Eindelijk, na al die maanden en verschillende keren uitstel, weer lekker spelen halverwege deze maand, in dit geval in Theater CulturA & Zo in Nootdorp omdat de vaste speellocatie in het Parochiehuis niet langer beschikbaar is. Maar opnieuw staat het gehate woord ‘GEANNULEERD’ door het affiche. Wéér die coronamaatregelen.

En ze hadden nog wel zo’n mooi plan gemaakt.

De vereniging lag al een hele tijd stil, door de maatregelen waren de leden al een tijd niet bijeen geweest. Sinds 2019 zijn de voorstellingen van de eigen groepen niet meer doorgegaan. “De vereniging had dus een tijd lang niets van zich laten horen. Daarom wilden we nu het moment grijpen om met alle groepen tegelijk uit de coulissen te komen. We laten onszelf zien, we zijn er nog!”, zei bestuurslid en regisseur Tom Lafeber vorige week, vlak voor door het kabinet bekend werd gemaakt dat er opnieuw een avondlockdown zou moeten komen.

Eenakters

Allemaal tegelijk: dat was inderdaad de bedoeling. Van de vijf groepen die ’t Speeltoneel in verschillende leeftijdsklassen heeft, waren er twee gecombineerd. Drie groepen zouden op 18 en 19 december elk een eenakter spelen, en de groep met de jongste leden zou in de foyer van CulturA & Zo de bezoekers ontvangen en daar wat leuke acts opvoeren, als verrassing bij het binnenkomen. Tim: “Daar kun je iets leuks van maken. Zo heeft iedereen al bij binnenkomst een echte theaterbeleving.”

De eenakters waren speciaal geselecteerd: alledrie met een gemene deler. Tim: “Ze gaan eigenlijk allemaal over een soort spannende alternatieve wereld, en ook gaan ze over de relatie tussen ik en de ander; hoe verhoud ik me in de groep; hoe verandert de groep door de verschillende individuen die daar een rol in spelen? Er zit dus een hele filosofie achter, die aansluit bij de wereld waar we nu in terecht zijn gekomen.”

Niet repeteren

Vorige week was er nog even het idee dat de voorstellingen misschien naar de middag zouden kunnen worden verplaatst, zodat ze op die manier toch nog gespeeld zouden kunnen worden. Maar inmiddels is wel helder dat dat ook niet lukt. “We kunnen niet langer repeteren en de geplande doorlopen in het theater kunnen niet plaatsvinden”, laat Tim teleurgesteld weten. ’t Speeltoneel gebruikt de dagen van de afgelaste voorstellingen nu om er een verenigingsweekend van te maken. Alleen voor de eigen leden dus. Juist voor een vereniging als deze, die toch vooral een soort vriendenclub is, erg belangrijk.

De eenakters moeten dus nog even wachten. Zodra de coronamaatregelen weer zijn versoepeld kan ’t Speeltoneel direct weer met het project aan de gang. Want opgeven, dat doen ze niet bij de Pijnackerse toneelvereniging.

Ook afgelast

Theater CulturA & Zo heeft voor de komende weken ook allerlei andere voorstellingen moeten annuleren. Zo gaat de voorstelling van theatergroep Troost dit weekend niet door, en ook de muzikale theaterproductie van Niels van der Gulik en Marcel de Groot rond Simon & Garfunkel is afgelast. Datzelfde geldt voor het duurzaamheidscollege van Florian Dirkse op 11 december en de Barn Boys op 12 december. Mensen die kaartjes hadden gekocht hebben van het theater inmiddels bericht gekregen.

Met dank aan: Paul Houkes