Straatnaam Pijnackerse verzetsman.

06 mei 2022
Afgelopen woensdag 4 mei, is naar de Pijnackerse verzetsstrijder Henk Goldberg een eigen straatnaam vernoemd. Na huisarts Koert Bolle (uit de Stationsstraat) is hij de tweede verzetsstrijder uit Pijnacker die op deze wijze geëerd wordt met een ‘pad’. Het Henk Goldbergpad is het lange voetpad tussen de Goudenregensingel en de Vlierlaan.

De onthulling werd verricht door burgemeester Björn Lugthart te samen met de 90-jarige Frank Goldberg, broer van Henk.

Goldberg werd in 1919 geboren in Utrecht, maar woonde met zijn ouders aan de Westlaan en later Delftsestraatweg in Pijnacker. Zijn vader was directeur van het drinkwaterleidingbedrijf De Tien Gemeenten.

Henk Goldberg studeerde even rechten in Leiden en werd directeur van Haas & Co, dat handelde in fabrieksvloeren. Zodoende wist hij in Duitsland militaire instellingen te bespioneren. Ook bood hij onderdak aan Joodse landgenoten en wist hij geallieerde piloten over de Belgisch-Nederlandse grens te brengen. Voor dit laatste heeft hij postuum een oorkonde van president Eisenhower ontvangen. Ook Koningin Wilhelmina heeft een steunbetuiging aan de ouders van Henk Goldberg gestuurd. In Leiden staat zijn naam vermeld op een oorlog gerelateerde plaquette bij studentenvereniging Minerva.

Op 26 juni 1943 werd hij in Brussel gearresteerd voor het vervoeren en verbergen van twee Canadese vliegers, die in Brabant een noodlanding hadden gemaakt. Op 3 september 1943 werd hij ter dood veroordeeld en op 20 april 1944 in Brussel gefusilleerd. Zijn lichaam werd eerst in een massagraf gegooid maar op 23 mei 1946, nadat zijn overblijfselen waren geïdentificeerd, kreeg hij een herbegrafenis op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.