Volgende week rijden ze voor het laatst: de vrijwilligers van SWOP die bij een aantal vaste cliënten warme maaltijden aan huis bezorgen. De belangstelling voor deze dienstverlening loopt terug en daarnaast zijn er inmiddels zoveel commerciële aanbieders die veel meer keuzemogelijkheid bieden.

De ‘tafeltje dekje’-voorziening was gedurende een lange reeks van jaren een belangrijk onderdeel van de dienstverlening van de SWOP. Vooral in Pijnacker maakten veel oudere inwoners er dankbaar gebruik van, en vrijwilligers om de maaltijden rond te brengen waren er ook voldoende.

Meer keuze

Ook nu is dat laatste het probleem niet, zegt sociaal werker Sandra Mijnders. “We hebben vrijwilligers genoeg, maar bij de cliënten loopt de belangstelling terug. Er zijn zoveel meer alternatieven dan vroeger. De cliënten hebben daardoor veel meer keuzevrijheid. Ook hebben veel mensen vaak behoefte aan kleinere porties. Bij onze leverancier waren die mogelijkheden minder aanwezig.”

De SWOP draagt de maaltijdservice daarom per 1 februari over aan een andere aanbieder. De klanten worden niet aan hun lot overgelaten: zij krijgen steun en advies in verband met de overstap. “Sommigen zoeken hun eigen weg. We hebben er alle vertrouwen in dat het voor iedereen goed gaat komen”, zegt Sandra.

Verwennen

De vrijwilligers van de maaltijdservice worden niet zomaar met een simpel ‘bedankt en tot ziens’ op straat gezet. “We gaan ze binnenkort met een fijne ochtend een beetje verwennen, om hen te bedanken voor hun werk in de afgelopen tijd. Er zijn zeker vrijwilligers bij die iets anders willen gaan doen bij de SWOP. We kunnen ze goed gebruiken.”

Bron: Paul Houkes