Toch dakopbouwen Stationsstraat.

01 juli 2022
Bewoners van de Stationsstraat 36 tot en met 52 in Pijnacker kunnen opgelucht ademhalen. Ook zij mogen hun woning uitbreiden met een dakopbouw, net als eerder al aan andere bewoners van de straat was toegestaan. De gemeenteraad nam donderdagavond een motie aan, waarin het college wordt opgeroepen om in het Verzamelplan 2022-2023 voor die serie huisnummers toestemming te geven.

Maar dan wel écht bij wijze van uitzondering; nóg meer van die verzoeken wil de raad niet in behandeling nemen voordat er uitgebreid over het beleid is gesproken.

De motie over dit onderwerp was ingediend door Harald van Zielst (Trots) en mede-ondertekend door de fracties van D66, CDA, EA, CU/SGP en PPN. Een breed gedragen politieke wens dus, constateerde wethouder Ilona Jense een beetje zuur. Als het aan haar had gelegen was die uitzondering er niet gekomen. “Het college heeft hele grote moeite met het ad hoc afwijken van het beleid. Dit is iets dat mijn bestuurlijk hart pijn doet”, zei de wethouder. Maar ze legde zich er bij neer en was blij dat de raad niet toegankelijk is voor nog meer uitzonderingen.

Geen manier
Haar eigen VVD-fractie was het met de wethouder eens. “Dit is geen manier om te besturen”, merkte Gert-Jan Klapwijk op. Toch steunde de VVD de motie wel, omdat de fractie de bewoners hun dakopbouw ‘echt wel gunt’. Dat gold ook voor Bas Gelton (EA), Kavita Hira (Progressief) en Nita Graafland (fractie Graafland): begrip voor de wethouder, maar in dit geval tóch steun voor de motie.

Carla van Viegen (Partij voor de Dieren) bleef mordicus tegen, net als bij de uitspraak die de raad vorig jaar deed over een ander deel van de straat. “Ook nu blijkt weer de precedentwerking, daarom waren wij destijds ook al tegen.” Bernard Minderhoud (GB) was het roerend met haar eens. “Voor je het weet staan er weer tien mensen voor de deur die ook een dakopbouw willen.”

Regels
De afspraak is dat nu zo snel mogelijk de beleidsnota over dakopbouwen in de raad wordt besproken. Dan zullen er definitieve regels moeten komen wanneer zo’n uitbreiding van een woning wel en niet kan worden toegestaan.

Voor de bewoners van het betreffende stukje van de Stationsstraat zal die toekomstige discussie worst wezen. Zij mogen met de dakopbouw op hun huis aan de slag, al zullen ze daar nog wel de vergunning voor moeten aanvragen.

Tekst: Paul Houkes