De excursie was een initiatief van Erik Bevaart van Cultuursupport Pijnacker, een volle neef van Horsthuis die zich al lange tijd in het werk van zijn bekende oom verdiept.
In Ootmarsum wist eigenlijk niemand meer iets van het bestaan van Ben Horsthuis af. Bij toeval hoorde José Temmink, gepensioneerd onderwijzer en als vrijwilliger betrokken bij het Schoolmuseum in het dorp, de naam van Ben Horsthuis. Dat gebeurde tijdens een tentoonstelling van oude schoolplaten. Een bezoekster vertelde toen over de illustrator, die ooit in Ootmarsum bij haar moeder in de klas had gezeten en die in zijn leven ook veel schoolplaten heeft getekend.
Speurwerk
Temmink wilde natuurlijk meer weten over die onbekende dorpsgenoot en ontdekte dat in het depot van het schoolmuseum nog werk van hem was opgeslagen. Verder speurwerk leidde al snel naar Pijnacker en daar kwam het contact met Erik Bevaart tot stand.
Horsthuis tekende en schilderde veel meer dan alleen schoolplaten. Hij illustreerde honderden boeken, maakte 1200 boekomslagen, tekende striptekeningen voor kranten en tijdschriften, waaronder voor de Telstar, hij maakte schitterende historische prenten, politieke tekeningen en nog veel meer.
Andere locaties
Niet alleen in het oude schoolmuseum is dit hele jaar veel werk van Ben Horsthuis te zien, maar ook in twee oude kerkjes in het dorp, de katholieke kerk H.H. Simon en Judas en de Protestantse Kerk. De bezoekers uit Pijnacker gingen donderdag al die locaties af om het werk te zien, dat Horsthuis grotendeels in zijn oude atelier aan de Kerkweg heeft gemaakt. In het Schoolmuseum, dat is gevestigd in twee oude pandjes in het dorp, kregen ze ook een interessante film te zien van de schoolmethodes vanaf het jaar 1800 tot aan nu.
Tekst: Paul Houkes