Weinig fouten bij briefstemmen.

17 maart 2021
Het ziet er naar uit dat oudere inwoners van Pijnacker-Nootdorp behoorlijk goed in de gaten hebben gehad op welke manier ze precies per brief konden stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een voorlopige tussenstand hoeft slechts 2 tot 3 procent van de ingeleverde briefstemmen te worden afgekeurd, bijvoorbeeld omdat de stempas niet was mee teruggestuurd.

Tegen half twee woensdagmiddag werd in de raadzaal op het Bestuurscentrum begonnen met het tellen van de briefstemmen. Meer dan 2500 stembiljetten die tot en met gisteren al waren binnengekomen, werden door een stuk of tien vrijwilligers opengevouwen en gesorteerd. Daarna worden de stemmen per partij geteld.

Later in de middag werden ook de laatste per post binnengekomen stemenveloppen geopend om de stempassen en de biljetten van elkaar te scheiden en te controleren of alles in orde is. Het verkiezingsbureau van Pijnacker-Nootdorp schat dat ongeveer de helft van de ongeveer 6.500 inwoners van 70 jaar en ouder daadwerkelijk per brief heeft gestemd. Veel andere ouderen kwamen in de afgelopen dagen naar het stemlokaal of doen dat nog tot de sluiting van de stembussen om 21 uur.

De opkomst in Pijnacker-Nootdorp was tot woensdag 13 uur 28,91%, iets lager dan landelijk rond diezelfde tijd.

Met dank aan: Paul Houkes