Aanstaande zaterdag 7 september worden er diverse demonstraties Free Style BMX gegeven op het Raadhuisplein. Dit evenement wordt georganiseerd door de Ondernemersvereniging Ackershof, die zeer actief is. Het totale evenement duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

Freestyle BMX is een extreme sport. De afkorting BMX staat voor Bicycle Motorcross. De X staat dus voor cross. De toevoeging Freestyle betekent vrij vertaald: zonder regels. Het is het creatief gebruik van fietsen die oorspronkelijk bedoeld zijn voor fietscross.

Street is de meest voorkomende discipline. Hoewel ze niet veel competitief voorkomt, geniet ze veel aanhang. Deze vorm is namelijk vrijwel overal uitvoerbaar. De filosofie erachter is één worden met de omgeving, d.w.z. dat er gebruik gemaakt wordt van de obstakels en hellingen die in de omgeving te vinden zijn, bijvoorbeeld straatbankjes, trapleuningen, betonblokken en drempels.

Aangezien het Raadhuisplein op het bordes van Het Witte Huis na zeer vlak is, worden de obstakels meegenomen. o.a. twee grote brede quarters en de Giant Funbox. Dat is een aanhanger die uitgeklapt een 47 vierkante meter groot obstakel vormt.

Drie rijders uit de top tien van Nederland geven in totaal drie demonstraties. Om 13.15 uur, om 14.15 uur en om 15.30 uur. Het zijn Virgil Persad uit Amsterdam, Jack Nieraeth uit Den-Haag en Nino Weidmann uit Delft. Hij was vorig jaar de eerste Delftse winnaar in tien jaar tijdens de Skatejam in Delft. Kijk op www.youtube.com wat deze jongens allemaal in hun mars hebben. Er staan veel filmpjes op van deze toppers.

Maar voordat de eerste demonstratie wordt gegeven kan de lokale jeugd onder begeleiding ook zelf rijden en worden er workshops gegeven. Om klokslag 12.00 uur is het parcours helemaal opgebouwd en kan het feest beginnen. Wat een sportief weekend wordt het in Pijnacker-Centrum met op zondag ook de start en finish van de ABN AMRO Oostland Halve Marathon in ons centrum. Er zijn deze zondag ook veel winkels open in Ackershof.