Opwinding onder de vogelaars in de regio: er zijn in de afgelopen dagen meerdere buidelmezen gezien in de omgeving van Pijnacker en Berkel. Vorige week woensdag werden al exemplaren gezien in het groengebied in Pijnacker, en in de afgelopen dagen en zondag werd het vogeltje gespot op het grondgebied van Lansingerland. Want van de gemeentegrenzen trekt het beestje zich niet veel aan.

Een van de vogelaars van de Vogelwacht Delft heeft zelfs drie buidelmezen gezien. Dat is veel als je bedenkt dat van de vijftig paartjes die in Nederland voorkomen er in de winter maximaal tien vogels in ons land achterblijven. De meeste vogels overwinteren in zuidwest-Frankrijk.

De buidelmees (Latijnse naam: Remiz pendulinus) ontleent zijn naam aan het buidelvormige nest dat hij bouwt van pluisachtige plantendelen. Dat nest hangt dan meestal aan een tak van een wilg.

Embargo

Het fotogenieke vogeltje wordt wel eens vaker waargenomen in de omgeving. In de afgelopen jaren is het beestje in de polder Nieuwe Droogmaking bij Berkel regelmatig in de winter gespot. “Op een bekende website voor vogelwaarnemingen, www.waarneming.nl, zul je deze waarnemingen waarschijnlijk niet vinden omdat ze onder embargo staan. Dit is gedaan omdat fotografen nog wel eens de neiging hebben om de rietvelden waar ze zitten in te lopen”, zegt de vogelliefhebber. “De vogels van vandaag zitten net buiten het embargogebied en die kun je op deze site wel terug vinden. Vandaar de toeloop.”

Hij was bepaald niet de enige die er met zijn verrekijker op uittrok om het vogeltje te zien. Op het moment dat hij de buidelmees waarnam, stonden er zeker vijftien fotografen in de buurt die ook een glimp van de vogel op wilden vangen.

Tekst: Paul Houkes