Burgemeester laat haar neus niet zien.

27 januari 2021
De besturen van de ondernemersverenigingen van de winkelcentra Parade en Pijnacker Centrum uiten in een brief aan de gemeenteraad forse kritiek op burgemeester Francisca Ravestein. Zij zou vanuit haar verantwoordelijkheid voor openbare orde en veiligheid sinds de start van de coronacrisis te onzichtbaar zijn en te weinig betrokkenheid tonen bij de winkelcentra.

In de brief uiten de winkeliersverenigingen hun zorgen over de rellen en plunderingen in winkelgebieden in Nederland sinds de invoering van de avondklok. Ze zijn bang dat dit ook hier zou kunnen gebeuren.

Niet uit te leggen

De besturen benadrukken al maandenlang het belang van het waarborgen van de veiligheid, schrijven ze aan de gemeenteraad. Ze noemen het ‘dan op zijn minst opmerkelijk’ dat de burgemeester sinds de start van de coronacrisis ‘nog geen enkele keer haar neus heeft laten zien’. “Zelfs in deze tijden, wanneer de nood het hoogst is en de dreiging aannemelijk, blijft het ernstig stil. Dit vinden wij niet uit te leggen.”

De winkeliers hebben eerder opmerkingen gemaakt over de afwezigheid en de onzichtbaarheid van de burgemeester, maar dit heeft nog niet tot verandering geleid, laten ze weten. Wethouder Ilona Jense heeft wel de winkelcentra en de ondernemers bezocht, ‘een bezoek dat zeer gewaardeerd is’, schrijven de winkeliers. Die betrokkenheid willen ze ook graag van de burgemeester zien.

‘Wél betrokken’

Ravestein laat in een reactie op de brief van de winkeliersverenigingen weten dat ze zich wel degelijk betrokken voelt bij de ondernemers. Ze wijst er wel op dat de taken binnen het college zijn verdeeld en dat Jense als wethouder economische zaken contact met de ondernemers heeft. “Mochten er signalen zijn van dreiging, dan zal ik zeker contact opnemen met de ondernemersvereniging.”

Lees hier meer over de reactie van de burgemeester.

Eigen surveillance

Door het gebrek aan capaciteit bij handhaving en politie hebben de winkeliers in de Parade vanaf de zomer geïnvesteerd in eigen surveillance en beveiliging. Dat heeft hen al tienduizenden euro’s gekost, schrijven ze aan de gemeenteraad. Ze willen deze beveiliging graag doorzetten en hebben daarom bij het college het verzoek neergelegd om een derde van de kosten, een bedrag van € 17.000, mee te betalen. Ook een derde van de rekening is neergelegd bij de vastgoedeigenaar, de rest nemen de winkeliers van de Parade voor eigen rekening.

Met dank aan: Paul Houkes