In Pijnacker Centrum zijn kort geleden 7 zwanen geboren, de Knobbelzwanen behoren tot een zwanensoort wat in veel plantsoenen en meren voorkomt en geen beschermde status heeft volgens de ISCN Status.

De vrouwtjes zwaan heeft er een kleine 38 dagen over gedaan om de 7 eieren uittebroeden, het door de zwanen gebouwde nest is gemaakt met plantenmateriaal bestaande uit riet en waterplanten.

De jongen blijven een heel jaar lang bij hun ouders, maar ze verlaten al wel spoedig het nest en kunnen na 4 – 5 maanden vliegen. Voor vogels is dat heel erg lang.

De ouders dragen hun jongen, zoals bij futen, af en toe op de rug. Wanneer ze het verenkleed van een volwassen zwaan krijgen, verjagen de ouders hun jongen. Volgroeide jonge vogels hebben eerst een lichtbruin kleed, nog bruiner dan de jongen van de wilde zwaan, dat, naarmate ze ouder worden, witter wordt.

Ze missen de knobbel en hun snavel en poten zijn nog donkergrijs. Later worden die rozegrijs en vervolgens krijgt hij de oranjerode kleur van de volwassen snavel. In het derde jaar zijn de vogels echt volwassen. Daarna vormen de jonge vogels af en toe grote groepen. Donsjongen zijn grijs of wit. Ze worden door beide ouders verzorgd.