Repaircafe mag weer repareren.

01 februari 2022
Ook voor de Repair Café’s in Pijnacker-Nootdorp zijn de afgelopen twee jaar zwaar geweest. Sluiten vanwege corona, even open met allerlei beperkingen, dan weer dicht en nu opnieuw, zij het nog voorzichtig, met alle vrijwilligers aan de slag: een periode waar niemand blij van is geworden.

Maar wie weet, misschien is het ergste achter de rug. Het Repair Café in Pijnacker gaat zaterdag 5 februari weer open en als alles goed gaat kunnen ook de medewerkers in Nootdorp op de 3e zaterdag van de maand, dus op 19 februari, weer aan de slag.

Charles van der Mast van het Pijnackerse Repair Café is in elk geval blij dat het komende zaterdag in de Schakelaar weer kan. “We zijn zó blij dat we weer mogen!”, zegt hij. “Het is nog wel even afwachten of de mensen weer de weg weten te vinden en ook of oudere bezoekers het misschien toch nog niet aandurven. Wij zijn er in elk geval klaar voor en we zijn nog erg voorzichtig vanwege corona.”

Nieuwe aanwas
Het is in de afgelopen twee jaar gelukkig wel gelukt om de vrijwillige reparateurs vast te houden, zegt Charles. “Er is wel iemand van in de tachtig gestopt die echt te oud werd, en er is helaas ook iemand overleden. Maar verder is iedereen gebleven en we krijgen zelfs nieuwe aanwas, ook enkele jonge mensen. Toen we in oktober even open konden zijn meldden zich spontaan twee mensen die graag mee willen doen. Zij komen zaterdag de sfeer proeven en meedraaien.”

De vrijwillige reparateurs, daar draait het natuurlijk allemaal om in het Repair Café. “We hebben vrijwilligers die er in slagen om echt bijna alles te repareren. Soms sta je echt versteld. Een poos geleden kwam er iemand met een oldtimer met enkele veertjes die waren gebroken, iets onder de motorkap. Die waren nauwelijks meer te bestellen. Een van onze reparateurs kreeg het voor elkaar om van een stuk staaldraad van een millimeter dik met de hand een veer te buigen die precies was zoals deze zijn moest.”

Deskundigheid

Veel van de reparateurs zijn al lange tijd betrokken bij het Repair Café. Dat heeft als gevolg dat ze steeds meer ervaring opdoen en meer deskundigheid opbouwen. “We hebben deskundigen op allerlei terreinen: apparaten, textiel, oude klokken, echt van alles. Neem die Senseo koffiemachientjes, daar worden er altijd veel van ter reparatie aangeboden. In het begin was dat een hele uitzoekerij als ze stuk waren, maar tegenwoordig hebben we er echt expertise in gekregen. Ook door uitwisseling van kennis en ervaring met andere Repair Café’s.”

Het contact met andere Repair Café’s is bijzonder nuttig, zegt Charles van der Mast. “Daar zit zoveel kennis. Het is prachtig om daar gebruik van te kunnen maken.” Hij overdrijft niet: sinds de opening van het eerste Repair Café in 2009 door de Amsterdamse journalist en gemeenteraadslid Martine Postma is het hard gegaan. Over de hele wereld, in bijna 40 landen, zijn inmiddels meer dan 2000 vestigingen geopend. Repair Café International ontwikkelde een internationale database waarin de vrijwilligers de reparatiegegevens kunnen verzamelen en met elkaar delen.

Cyclisch ontwerpen
Mede dankzij het succes van de Repair Café’s groeit wereldwijd het besef dat het weggooien van defecte apparaten een slechte zaak is. Ook zijn de vrijwilligersorganisaties een factor van betekenis geworden in de richting van fabrikanten, die ertoe worden aangezet om hun producten beter repareerbaar te maken. “Cyclisch ontwerpen: dat is steeds meer de trend”, zegt Charles. “Op dat punt wordt echt vooruitgang geboekt. Philips heeft bijvoorbeeld grote stappen gemaakt op dit gebied. Er zijn ook steeds meer niet direct vindbare websites waar je letterlijk ieder onderdeeltje van bijvoorbeeld een koffiemachine kunt bestellen.”

Kortom: vanaf zaterdag wordt de slogan ‘Weggooien, mooi niet!’ in de Schakelaar op de Van der Helmlaan 11 in Pijnacker weer in praktijk gebracht. Elektronica, elektrische apparaten, klokken, gereedschap, botte messen en scharen, textiel, rollators, fietsen: vrijwel alles krijgen de reparateurs weer aan de praat. Er zijn nog wel beperkingen: meer dan 22 mensen mogen niet tegelijkertijd naar binnen en is het op een gegeven moment te druk, dan moet de rest even buiten wachten.

Kom dus vroeg, is het welgemeende advies.

Met dank aan: Paul Houkes