Op 7, 8, 13 en 14 juni wordt de beroemde klassieker ‘ROMEO EN JULIA’ gespeeld door ‘t Speeltoneel 2. Het beroemdste liefdesverhaal ter wereld wordt opgevoerd in het Parochiehuis, Oostlaan 38a te Pijnacker. De première zal plaatsvinden op zaterdag 7 juni om 20.00 uur. Op zondag 8 juni begint de voorstelling om 15.00 uur en op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni is de aanvang om 20.00 uur. De zaal is een half uur van tevoren open. Kaarten kosten € 9,00 en voor donateurs/CJP/kinderen t/m 12 jaar/65+ € 7,50-.


Reserveren doe je hier……..

‘Wat zegt een naam? Zou niet een roos, wanneer ze anders heette, even lieflijk ruiken?’ Het verhaal van ‘ROMEO EN JULIA’ is bij velen welbekend. In Verona wonen twee rivaliserende adellijke families: de Montagues en de Capuletti’s. Bij toeval ontmoeten Julia Capuletti en Romeo Montague elkaar en ze worden hevig verliefd . Vanwege de vete tussen hun families mogen zij niet met elkaar omgaan. Hun liefde voor elkaar is echter zo sterk, dat zij de dood verkiezen boven het apart van elkaar moeten leven.

‘Romeo en Julia’ is een toneelstuk van William Shakespeare. Het is niet precies bekend wanneer hij het stuk schreef. Julia’s min zegt dat er 11 jaar geleden een aardbeving was (‘Tis since the earthquake now eleven years’), wat het stuk zou dateren op 1591, want in 1580 was er echt een aardbeving in Engeland. Maar het blijft speculatie.

‘Romeo en Julia’ heeft al vanaf 1900 filmmakers geïnspireerd. De musical ‘West Side Story’ uit 1961 en de film ‘Grease’ uit 1978 zijn hier bekende voorbeelden van. De meest recente filmversie van ‘Romeo en Julia’ is de versie uit 1996, met Leonardo DiCaprio en Claire Danes in de titelrollen (‘Romeo and Juliet’ van Baz Luhrmann). In Nederland bewerkte Theo van Gogh het verhaal in 2001 voor de televisieserie ‘Najib en Julia’, over een Marokkaanse pizzakoerier en een Haags hockeymeisje. Daarnaast is het verhaal van Romeo en Julia ook de basis geweest voor een aantal balletten en opera’s en het heeft ook verschillende componisten geïnspireerd. De bekendste compositie met ‘Romeo en Julia’ als onderwerpskeuze, is het ballet van Prokofjev. Hij schreef ook drie orkestsuites en een pianowerk op basis van deze muziek. Tsjaikovski componeerde een fantasie-ouverture omtrent het thema.

Het was een langgekoesterde wens van regisseuses Jennifer Giorgi en Miranda Meesters om deze klassieker bij ’t Speeltoneel te spelen. Zij regisseren dit stuk samen en vormen daarmee voor de derde keer een regieduo. Eerder regisseerden zij samen ‘Momo’ (naar het boek van Michael Ende) en ‘De koning die de dood versloeg’ (naar het gedicht van Koos Meinderts). Samen met Walter Vermeer vormden Jennifer en Miranda het regietrio van ‘Breedvliet, de musical’. Voor Miranda Meesters wordt ‘Romeo en Julia’ de zestiende productie als regisseur bij ’t Speeltoneel en voor Jennifer Giorgi is dit de zevende.

Miranda en Jennifer hebben samen met de spelers (van 17, 18 en 19 jaar) gekozen voor een moderne setting, maar met gebruik van een groot deel van de originele tekst. Het was een diepe wens van de spelersgroep om komische elementen aan de voorstelling toe te voegen en dat heeft geleid tot een prachtige afwisseling van poëtische zinsnedes, karikaturen, hilarische taferelen en momenten van beladenheid en ontroering. Daarnaast is er gekozen voor een bijzondere zaalsetting, waardoor het publiek het gevoel heeft dat het midden in het verhaal zit. Dit is een voorstelling die je gezien moet hebben!

Reserveren doe je hier……..