Koninklijke Erepenning voor IJsvereniging.

25 oktober 2021
IJsvereniging Pijnacker heeft uit handen van burgemeester Ravestein de Koninklijke Erepenning ontvangen vanwege het 125 jarig bestaan van de vereniging, de overhandiging vond plaats in de Tinteltent aan het einde van de Sportlaan tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering.

In de toespraak van de burgemeester werd teruggeblikt op de afgelopen 125 jaar en de locaties waar de vereniging was gevestigd, op 14 september 1895 is de vereniging officeel erkend door Koningin Emma die toen regentes was in die winter was de temperatuur min 20 graden.

De eerste jaren vonden de activiteiten plaats op de Oostlaanvaart en de plas van Buijsen, rond 1915 kwam er een groenteveiling in Pijnacker en de haven waar de veilingschuiten en het veiling gebouw waren een prachtige locatie om te kunnen schoonrijden, ringrijden achter de arrenslee en kortebaanwedstrijden.

Later was er een echte schaatsbaan bij de Goudenregesingel en Weigelialaan maar dit was geen succes om het water de baan uit lekte, in de winter van 1951 werd er land gehuurd aan de Zuidweg bij Joop van Arichem waar ook een zopie tent was gemaakt onder het afdak waar zomers de koeien stonden, in 1975 verhuisde de vereniging naar de Rijskade en later tijdens de herinrichting van glastuinbouw naar het huidige door de gemeente beschikbaar gestelde terrein.

De vereniging bestaat inmiddels uit ongeveer 700 leden waarvan een gedeelte actief is in de ondersteuning van schaatslessen in onder andere de Uithof in Den Haag, de IJsvereniging heeft ook wedstrijdrijders met een KNSB licentie die in het weekend wedstrijden rijden in het hele land

Uit het Nieuws archief